Mecsek Karsztkutató Csoport

Híreink

A többévi kutatásunkat végül siker koronázta, a Spirálszíve-terem felett, attól délre kiterjedt járatrendszerre bukkantunk.

Sikerült átjutnunk a Harang-kürtő hasadékából a Spirálszíve-terem fölé, ahol is egy ősi, egykori patakmeder sóderágyán átbontva tág szelvényű járatokra és egy monumentális hasadékra bukkantunk.

Az első bejárásra közel 100 méter új járatot tártunk fel, melynek műszeres bemérése még várat magára. A továbbjutásunkat kizárólag a technikai eszközök és az idő hiánya valamint a kimerültségünk korlátozta.

 

Glöckler Gábor / kutatásvezető

A Kőfolyó tetejében végzett feltáró kutatás eredményt hozott.

 

Monumentális kürtőbe lyukadtunk a Spirálszíve-terem nyugati omladékzónája felett. 

A Harang-kürtőnek elnevezett járat méretei lenyűgözőek. A 6 x 8 méteres aljzattól 10 méter magasságig a falak enyhe áthajlással záródnak. Majd egy  1 - 1,5 méter széles, valamint 4 -6 m hosszúságú, észak-déli  irányú hasadékba csatlakoznak. Innen további 14 méter magasságig jól nyomon követhető az omladékoktól mentes járat. A hasadék teteje elhajlik, így a pontos magassága nem ismert. 

Így a Harag-kürtő magassága eléri, sőt meghaladja a 24 métert. Az oldaljárataival együtt meghaladja a Mecsek-hegység jól ismert barlangjának, a  Büdöskúti-zsombolynak a méreteit.

 

 

Glöckler Gábor

2012. augusztus

A legújabb kutatási pontunk a Spirálszíve-terem Kőfolyó részénél található.

 

A hatalmas kőtömbök közül igen erőteljesen áramlik le a hideg levegő. A rések között áttekintve fent egy tágas járat látszik. A lyuk bontását megkezdtük.

A Rejtett-hasadék feltáró kutatását szüneteltetjük.

 

Új munkaterületet nyitottunk - 73 méter mélyen a bejárat alatt. A 2008-ban felfedezett Gyuri-átjáró mögött a törmeléket megbontva bejutottunk a Hosszú-terembe.

 

Ennek a hasadék-teremnek a déli végpontján bejövő keskeny vízvezető-járatot tártunk fel.

 

A 2012-s évben a törmeléket, agyagot kihordva, a huzatot követve kutatjuk meg e területet.

 

A Rejtett-hasadékban átjutottunk a megnyílt "ablakon".  

A túloldalon egy nagyobb, párhuzamos hasadékba értünk.

 

A déli falában képződött un. Szemüregen keresztül egy csodálatos képződményekkel gazdagon díszített járatba jutottunk, mely a rendkívüli szépsége miatt a Múzeum elnevezést kapta. Azonban az innen nyíló becseppkövesedett járatokban továbbvezető utat nem találtunk.

 

Bár légmozgást lehet érzékelni, a továbbjutás csak az aljzat omladék kőtömbjeinek megbontásával, kihordásával lenne lehetséges.

 

Ezért a Rejtett-hasadék kutatását bizonytalan ideig szüneteltetjük.

 

Glöckler Gábor

 

Csoportvezető

 

 
/